nieuws

20 jun 2008, 09:09

Snurkconcerten in noordelijke slaapkamers

In de slaapkamers in Noord-Nederland zijn heel wat snurkconcerten te horen. Ongeveer 520 duizend noorderlingen liggen ’s nachts te snurken, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kompas. Drie van de vijf snurkers zouden volgens de onderzoekers harder snurken dan de 45 decibel (vergelijkbaar met het geluid van een fikse regenbui) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie gezond is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maar in sommige gevallen is het nog erger. Bijna 50 procent van de noordelijke ondervraagden gaf aan dat hun snurkende partner net zoveel geluid maakt als voorbij komend stadsverkeer (85dB) of zelfs een concert (120 dB). Als je dat dan vergelijkt met de cijfers uit de rest van het land vallen de noorderlingen weer mee. Koploper zijn de snurkers uit Overijssel. Van hun partners vindt 60 procent dat ze evenveel herrie maken als het verkeer of een concert.

Volgens de onderzoekers heeft het snurken vaak grote gevolgen voor zowel de snurkers als hun partners. Bijna de helft van de ondervraagden functioneert overdag slechter en tweederde zegt te lijden aan slaapstoornissen. Eenderde vindt zelfs dat het snurkgedrag een negatieve invloed heeft op de relatie met hun partner. In 12 procent van de gevallen gaat het gesnurk ook nog ten koste van het seksleven.
www.breatheright.nl