nieuws

03 feb 2003, 00:12

Snellere dopingcontrole dankzij test uit Groningen

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) is een nieuwe methode ontwikkeld waarmee doping en geneesmiddelen in het bloed en urine aanzienlijk sneller kunnen worden opgespoord. Dat heeft de RuG dinsdag bekendgemaakt. Dankzij de nieuwe test worden op termijn wellicht ook snellere dopingcontroles in de sport mogelijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door de test, ontwikkeld door promovendus M. van Hout, kunnen doping en geneesmiddelen in het bloed of urine binnen 5 minuten worden opgespoord. Nu nog neemt de analyse drie kwartier tot een uur in beslag. Met de nieuwe test kunnen hoeveelheden tot onder een miljardste gram per milliliter urine of bloedserum worden achterhaalt.
De methode is inmiddels getest op het opsporen van het in de veeteelt gebruikte illegale groeihormoon clenbuterol en het geneesmiddel prednisolon. Van Hout gaat ervan uit dat met zijn methode ook andere geneesmiddelen in het bloed kunnen worden aangetoond.
Van Hout verwacht dat de nieuwe methode een doorbraak zal kunnen betekenen voor de dopingcontroles in de sport. “Nu moeten sporters na een controle gemiddeld een uur wachten voordat ze de uitslag van de test weten en aan de start kunnen verschijnen. Dankzij deze methode kan er in vijf minuten duidelijkheid worden verschaft.”
Ook voor het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is een goede en snelle detectiemethode van belang. Dit omdat de werking van het middel in het lichaam nauwkeurig gevolgd moet worden. Daarnaast kunnen ziekenhuizen baat hebben bij Van Houts snelle methode, omdat artsen minder lang hoeven te wachten op uitslagen van bloed- of urineonderzoek. Van Hout promoveert op 31 januari 2003.