nieuws

17 jul 2002, 00:12

Sneller herstel van hernia in Martini ziekenhuis

Een nieuwe operatietechniek blijkt een lot uit de loterij voor herniapatiënten. Dankzij de techniek herstellen de patiënten sneller en bovendien met minder pijn dan voorheen. Neurochirurg Peter Oosten van het Groningse Martini Ziekenhuis heeft de afgelopen drie jaar succes geboekt met de nieuwe methode. Uit het hele land komen patiënten ervoor naar Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inmiddels hebben achthonderd personen de nieuwe behandeling in het Martini Ziekenhuis ondergaan. Ze geven aan dat ze baat hebben bij de methode, de zogeheten ‘microtubetechniek’. De techniek voorziet in het maken van een drie maal kleinere chirurgische snede dan bij de nu gangbare methode.
Dokter Oosten begon drie jaar geleden met de behandeling en was daarmee de eerste in het land. De basistechniek is afkomstig uit de VS, maar Oosten heeft haar zo aangepast dat de chirurg met een microscoop kan werken. “Dat maakt de techniek beter toepasbaar, want anders zie je geen diepte”, aldus chirurg Lamers van de afdeling neurochirurgie van het Martini Ziekenhuis.
Toch is de nieuwe techniek moeilijker voor de chirurg dan de nu gangbare methode, omdat er op een kleiner oppervlak wordt gewerkt. “Daardoor duurt de operatie iets langer dan met de oude techniek”, zegt Lamers. Bovendien wordt de methode enkel toegepast bij hernia’s in de onderrug, benadrukt de chirurg.
Maar voor herniapatiënten is het een uitkomst. Door de kleinere wonden en de mindere pijn is de revalidatie een stuk versneld. Ook op de chirurgische afdelingen elders in het land hebben doktoren het licht gezien. Ziekenhuizen in onder meer Utrecht en Tilburg hebben de nieuwe operatiemethode onlangs in gebruik genomen.