nieuws

26 jan 2002, 00:12

Smink: ‘Geen nieuwe polarisatie rond Grote Markt’

Wethouder W. Smink van ruimtelijke ordening van Groningen vindt dat koste wat kost vermeden moet worden dat er in Groningen opnieuw polarisatie ontstaat rond de plannen voor de vernieuwing van de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens hem heeft de gemeente geleerd van de ervaringen rond het referendum van vorig jaar over de Grote Markt, en moet de gemeenteraad de fout niet nog eens maken dat er te vroeg stellingen worden betrokken. ‘We willen geen nieuwe polarisatie in Groningen’, aldus Smink.
Hij zei dat in antwoord op opmerkingen van Peter Verschuren (SP) en Karin Dekker (Groen Links). Die vinden dat, met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, alle politieke partijen nu al vast duidelijk moeten maken wat ze vinden. Vooral zouden de partijen nu moeten laten weten wat ze denken van een parkeergarage in de buurt van de Grote Markt. ‘Dat schept duidelijkheid’.Verschuren en Dekker daagden de Groningse politiek uit om nu al duidelijkheid te bieden.
Maar volgens wethouder Smink zou de gemeente dan dezelfde fouten kunnen maken als vorig jaar met het plan van architect Jo Coenen. ‘De gemeente moet nu echt de tijd nemen voor een zorgvuldig plan voor de vernieuwing van de Grote Markt. Een plan dat niet alleen uitstekend is voor de toekomst, maar dat ook op steun kan rekenen van grote delen van de bevolking’, zo betoogde hij. Volgens hem heeft het geen zin om nu al uitspraken te doen, omdat nog veel zaken onderzicht moeten worden. ‘Dat is geen kwestie van tijdrekken, maar van zorgvuldigheid. We moeten eerst heel goed laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van keuzes die je maakt voor de toekomst van de Grote Markt’.
Smink zei dat gisteren tijdens een behandeling in de raadscommissies van het advies dat het Grote Markt Forum heeft gegeven over de toekomst van de Grote markt. Dat Forum stelde ook voor dat Groningen niet overhaast te werk moet gaan met het maken van nieuwe plannen.