nieuws

16 okt 2008, 16:04

,,Slordig en kritiekloos onderzoek in hiv-zaak''

Justitie heeft bij het onderzoek naar de hiv-zaak steken laten vallen. Dat zeggen de advocaten van de drie verdachten Peter M., Hans J. en Wim D. ,,Justitie heeft lang gewacht op aangiftes, vervolgens gevraagd om aangiftes en ze uiteindelijk geslikt voor zoete koek'', aldus de raadsmannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de advocaat van Hans J. heeft justitie zich schuldig gemaakt aan slordig en kritiekloos onderzoek. ,,Toen eind 2006 de zaak leek vast te lopen, omdat geen van de getuigen aangifte wilde doen, heeft de politie een bijeenkomst gehouden om getuigen te informeren over het doen van aangifte. Maar, door de aangevers bij elkaar te zetten konden ze onderling ervaringen uitwisselen en werden oorspronkelijke ervaringen aangepast. Er is zo een groepsdynamiek ontstaan in de richting van vergelding'', stelt hij.

Ook zouden aangiften zijn gedaan nadat justitie een persconferentie over de hiv-zaak op 30 mei 2007 had gegeven. ,,De aangevers zijn beïnvloed door de media. De feiten werden daardoor verdraaid, waardoor de waarheid nu niet meer is te achterhalen'', vinden de advocaten. Volgens de raadsman van Peter M. zouden rechercheurs daarnaast getuigen sterk hebben gestuurd en beïnvloed.

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag 15 jaar celstraf tegen Hans J. De bekentenis van J., dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed bij meerdere verdachten zou hebben geïnjecteerd, is volgens zijn raadsman echter onbetrouwbaar. ,,Doordat hij steeds onder invloed was van GHB heeft hij nauwelijks herinneringen aan het gebeuren. Hans wist niet wat hij deed. Een eventuele celstraf zou daarom van aanzienlijk kortere duur moeten zijn.''

Hoofdverdachte Peter M., die volgens justitie eveneens 15 jaar de gevangenis in moet, heeft zich volgens zijn raadsman alleen schuldig gemaakt aan diefstal en drugshandel. ,,Hij heeft zijn straf inmiddels ondergaan'', zei hij. De advocaat van Wim D., die 8 jaar celstraf tegen zich hoorde eisen, vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. ,,Hij heeft wel bezoekers uitgenodigd en opgehaald, maar wist nergens van en wilde niet dat ze iets werd aangedaan.''
Vrijdag is de laatste zittingsdag in de hiv-zaak. Dan reageert de officier van justitie op de uitlatingen van de advocaten.