nieuws

11 feb 2011, 11:11

Sloop van SuikerUnie stilgelegd na puin bij spoor

Bij sloopwerkzaamheden van de oude suikerfabriek van de SuikerUnie in Groningen zijn eerder deze week stukken puin en golfplaat bij het spoor terecht gekomen, net nadat er een trein van Arriva was gepasseerd. Om de veiligheid van de treinen te garanderen is de sloop door de aannemer stil gelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omstanders maakten een filmpje waarop te zien is hoe van grote hoogte stukken dakbedekking van een van de silo's naar beneden vielen en op en rond het spoor terecht kwamen. De trein Leeuwarden-Groningen was enkele momenten daarvoor voorbij gekomen, maar werd niet geraakt. De beelden werden donderdagavond naar buiten gebracht door RTV Noord.

Spoorbeheerder ProRail en Arriva hebben direct een onderzoek ingesteld naar de veiligheid rond het stuk spoor. Beide reageerden geschokt op het incident. Arriva liet weten alles tot op de bodem te willen uitzoeken en benadrukt dat de veiligheid van het personeel en de passagiers voorop staan. ,,Zodra we dat niet kunnen garanderen, dan zetten we de dienstregeling ook meteen stil.”

ProRail, de beheerder van het spoor, zegt dat ze er vanuit gaan dat de gemeente en het sloopbedrijf op de veiligheid toezien. Samen met de spoorwegpolitie hebben ze de plek van het incident vrijdagochtend geïnspecteerd. Volgens een woordvoerder van de politiedienst kon de veiligheid van de voorbijrazende treinen worden gegarandeerd, omdat de aannemer en de gemeente zelf al hadden besloten om de sloop stil te leggen.

Vrijdagmiddag om 13.00 is er een overleg tussen de sloopaannemer en de gemeente om te kijken hoe de sloopwerkzaamheden op het SuikerUnie-gebied kunnen worden voortgezet.

Op het filmpje is vanaf minuut 5.40 te zien dat de trein voorbijraast en vervolgens het stuk puin naar beneden komt.