nieuws

15 apr 2002, 00:12 door André Spaansen

Slim Gronings hightech-metertje moet bankzitters in beweging krijgen

Met steun van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) in Groningen is er een apparaatje ontwikkeld waaraan in één oogopslag valt af te lezen of iemand wel genoeg beweegt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een nieuwe, mobiele bewegingsmeter maakt het mogelijk nauwkeurig te bepalen hoeveel iemand op een dag beweegt. Het laat in één opslag zien is of er wel voldoende lichamelijke actie is ondernomen. Wie amper uit zijn stoel komt belandt in de lage cijfers, van de ‘zittende levensstijl’-categorie. Actievere mensen en atletische types scoren hoog en weten dan dat het goed zit. Binnenkort worden de eerste apparaten naar klanten verstuurd. Bedenker van het 25-gram wegende kastje is oud-onderzoeker Erik Damen (35), die onder meer onderzoek deed naar beweging bij de mens. Bij de ontwikkeling van Pam waren een aantal partijen uit het land, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, betrokken.
Het kleine kastje kan het best aan de broekriem worden geklikt. Rondom die plaats bevindt zich het zogeheten massazwaartepunt, waar versnellingen het best kunnen worden gemeten. Op een display is vervolgens de score af te lezen. Via internet is het mogelijk meer begeleiding te krijgen. Het Pam-kastje wordt dan in een houdertje gezet en heeft dan via de pc daadwerkelijk contact met het net.