nieuws

07 nov 2002, 00:12

Slachtoffertje 'groepsverkrachting' stak zelf woning in brand

Het 14-jarige meisje uit Hoogezand dat tegenover de politie had verklaard het slachtoffer te zijn van een groepsverkrachting, heeft de brand in haar ouderlijke woning zelf aangestoken. Dat heeft de politie in Groningen donderdag bekendgemaakt. De politie heeft hiermee het onderzoek naar de vermeende groepsverkrachting afgerond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het meisje had eerder tegenover de politie verklaard dat ze door een groep Turkse mannen was verkracht. Ze zou gekneveld in haar brandende huis zijn achtergelaten. Uit politieonderzoek bleek later dat er van verkrachting geen sprake kon zijn geweest. Het meisje bleef echter bij haar verklaring. Ook hield ze vol dat de daders de brand hadden gesticht.
Het meisje heeft in een van de gesprekken met de politie bekend de brand in haar ouderlijke woning zelf te hebben aangestoken. Toen de brand zo hevig werd, dat deze niet meer te doven was, ontvluchtte ze de woning. Om een verklaring te kunnen geven over de oorzaak van de brand, kwam ze met het verhaal over de groepsverkrachting, aldus de politie.
De politie heeft het meisje gehoord als verdachte van brandstichting en het doen van valse aangifte. Het proces verbaal gaat naar het openbaar ministerie in Groningen. Hier wordt uiteindelijk bepaald of het meisje voor haar daden wordt vervolgd.