nieuws

04 dec 2002, 00:12

‘Skibril’ moet einde maken aan nachtblindheid

Voor mensen die lijden aan nachtblindheid is de oplossing in zicht. Dankzij een revolutionaire bril, de nachtzichtkijker, kunnen zij in de toekomst in het donker weer zien. De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) start deze week met een onderzoek naar de effectiviteit en vooral gebruiksvriendelijkheid van de kijker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de nachtzichtkijker, met een montuur ter grootte van een skibril, zit een videocameraatje bevestigd. De beelden van deze camera worden weergegeven op twee piepkleine beeldschermpjes die voor de ogen van de drager zitten. De bril werd al gebruikt door vissers en jagers, maar is nu mogelijk ook voor nachtblinden dé oplossing.
Volgens onderzoeker prof. dr. Aart Kooijman richt het onderzoek zich met name op de gebruiksvriendelijkheid van het ding. De deelnemers aan het onderzoek moeten wandeltrajecten afleggen en krijgen daarna de bril mee naar huis.“Als de bril namelijk niet gebruikt wordt, is de kans dat verzekeraars de bril vergoeden, klein.” Volgens de onderzoeker is het namelijk de vraag of mensen zich ‘met zo’n enorme bril’ wel op straat durven te vertonen.
In Nederland lijden enkele duizenden mensen aan nachtblindheid. Omdat het voor hen nagenoeg onmogelijk is om in het donker alleen de straat op te gaan, ligt vooral in de winter een sociaal isolement op de loer. Afgezien van het dragen van een enorme zaklamp, is er voor deze aandoening geen oplossing voorhanden.