Nieuws

Schuiling, Remkes en Paas: “Den Haag moet nu voor Groningen kiezen”

Den Haag moet voor Groningen kiezen. En wel nu. Dat schrijven voorzitter Johan Remkes, René Paas en Koen Schuiling namens betrokken bestuurders uit de provincie in een opiniebijdrage van het Financieele Dagblad. “De Groningers worden elke dag weer geconfronteerd met wantrouwen en verwaarlozing. Den Haag moet daarom nu voor Groningen kiezen.”


Leestijd: 1 minuut

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

Burgemeester Koen Schuiling, voorzitter Johan Remkes van Nationaal Programma Groningen en commissaris van de Koning René Paas noemen de uitkomst van de Parlementaire Enquête Aardgaswinning op 24 februari de laatste kans voor het Rijk om “te helen wat gebroken is, om onrecht ongedaan te maken en de openstaande rekening te voldoen.”

De mannen willen erkenning van het Rijk dat de gevolgen van de gaswinning geen Gronings probleem zijn, maar een nationale kwestie. Ze wijzen op de welvaart die de gaswinning Nederland heeft opgeleverd. “Van de 428 miljard die de gaswinning opleverde, belandde minder dan 1 procent in Groningen. Dat maakt het nog wranger dat Groningen nu de meeste energiearmoede kent.” 

De mannen noemen het slechts één symptoom van sluipende verwaarlozing waar Groningen mee geconfronteerd wordt. Ze wijzen ook op de vertragingen van de versterking en de gezondheid van de Groningers die eronder lijdt.

“We willen over onze toekomst praten, maar eerst moeten we de versterking tot een goed einde brengen. Groningers willen niets liever dan een veilig huis op de plek die hun lief is. Ze willen hun monumenten herstellen en hun landschap terug. Daarvoor moeten mensen nu opboksen tegen steeds weer nieuwe instanties, commissies en controleurs. Dit wantrouwen is duur: in 2021 ging van elke euro voor schadeherstel, 74 cent naar uitvoeringskosten. De schade van het verspeelde vertrouwen is niet in geld uit te drukken.” 

De mannen vinden dat het Rijk op korte termijn voelbare verandering moet realiseren. Om mensen uit bureaucratische doolhoven te bevrijden, om de energiearmoede te compenseren. Maar ook om Groningen weer “te verbinden met de rest van Nederland” door te investeren in de provincie. “Dan kunnen wij Groningers daar het verschil maken waar we van oudsher goed zijn: energie, landbouw en onderzoek naar gezond ouder worden. Daar hebben we in Groningen en in Nederland wat aan.”