nieuws

12 nov 2012, 10:10

Schuberts laatste drie pianosonates in De Oosterpoort

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen zaterdag 24 november genieten in De Oosterpoort in Groningen. Dan brengt Paul Lewis een programma dat volledig is gewijd aan de laatste drie pianosonates van Franz Schubert. In 2006 maakte Paul Lewis zijn debuut in De Oosterpoort. In de jaren daarna heeft zijn carrière een hoge vlucht genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Engelse meesterpianist Paul Lewis behoort tot de belangrijkste interpreten van Mozart, Haydn en Beethoven, de zogenoemde Eerste Weense School in de klassieke muziek. Nu zijn leermeester en legendarisch vertolker Alfred Brendel niet meer actief is als concertpianist, heeft Paul Lewis deze taak met verve overgenomen. Hij behoort tot de belangrijkste pianisten van zijn generatie en heeft wereldwijd veel lof geoogst met zijn Beethoven cycli en opnames van de complete pianoconcerten en sonates van Beethoven. Hiermee won Paul Lewis recentelijk nog een Edison, Gramophone Award en Diapason d’Or.

Schuberts laatste sonates
Het vizier van Paul Lewis is momenteel gericht op de rijke muzikale schat die Schubert heeft nagelaten. Tijdens een lange tournee, uitgesmeerd over meer dan twee seizoenen, zal Paul Lewis alle pianomuziek van Schubert uitvoeren. Volgens Lewis wordt het drama in Schuberts muziek vaak zacht uitgesproken: "When Schubert wants to tell you something important, he will usually lower his voice rather than raise it - he draws you into the message, rather than projects it out to you”.
zaterdag 24 november, 20.15 uur
Paul Lewis, piano
Groot Schubert-vertolker aan het klavier
Programma
Schubert: Sonate nr. 19 in c, D958
Schubert: Sonate nr. 20 in A, D959
Schubert: Sonate nr. 21 in Bes D960