nieuws

26 jan 2002, 00:12

Schouwburgdirecteur weigert ‘slechte’ voorstelling

De multimediaproductie Via Viola van de Theatercompagnie wordt donderdagavond niet opgevoerd in de Stadsschouwburg van Groningen. Directeur T. van der Goot gelastte de voorstelling af omdat ‘de kwaliteit niet door de beugel kan’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van der Goot zag de Vlaams-Nederlandse coproductie in Amsterdam en vond deze ‘plat en ééndimensionaal’. Met zijn ongebruikelijke stap wil Van der Goot een discussie over de positie van theaterdirecteuren ontketenen. ,,Als een project mislukt is, moet je dat kunnen toegeven. Ik zou het publiek belazeren als ik een slechte voorstelling gewoon laat draaien”, zegt Van der Goot.
De Theatercompagnie vindt de kritiek op Via Viola onterecht. ,,Wij staan vierkant achter onze voorstelling”, laat woordvoerster C. Houweleeuw weten. De Theatercompagnie heeft met Van der Goot gesproken over zijn besluit. ,,We begrijpen zijn positie, maar vinden dat een tegenvallende voorstelling bij de risico’s van het vak hoort”, zegt Houweleeuw.
Regisseur Theu Boermans stelde de Nederlandse première van Via Viola een maand uit, omdat hij niet tevreden was over de Belgische première van de Vlaams-Nederlandse coproductie. De voorstelling kreeg slechte kritieken en enkele theaters annuleerden de voorstelling wegens een tegenvallende kaartverkoop.
De Theatercompagnie is per 1 januari voortgekomen uit een fusie tussen De Trust en Art&Pro en kampt vanaf het begin met financiële problemen. Vorige week kreeg het gezelschap een interim-directeur die het tekort van 900.000 euro (2 miljoen gulden) moet wegwerken. De Theatercompagnie onderhandelt nog met de Stadsschouwburg over het bedrag dat deze voor de afgelastte voorstelling moet betalen.