nieuws

20 mrt 2011, 09:09

Schoorsteen suikerfabriek Groningen met doffe dreun naar beneden

De stad Groningen is zondagochtend massaal ontwaakt nadat de schoorsteen van de vroegere suikerfabriek met een doffe dreun naar beneden is gehaald door een sloopbedrijf. Er waren twee pogingen nodig voor het slopen van de 107 meter hoge schoorsteen, die tot dat moment bekend stond als het hoogste punt van de stad Groningen. Dat maakte het sloopbedrijf zondagmorgen bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van het sloopbedrijf is de schoorsteen precies de goede kant op gevallen. De aanwezigen zagen de eerste poging mislukken omdat er een storing bleek te zitten in een stuk draad voor de elektronische ontsteking. Toen dat was vervangen, zorgde 7,8 kilogram springstof er alsnog voor dat de schoorsteen gecontroleerd naar beneden ging.

Honderden mensen hadden zich rondom het terrein van de suikerfabriek verzameld. Zij werden op een straal van 200 meter van de markante pijp gehouden. Daarbij werd ook een deel van de ringweg om de stad een uur lang afgesloten en reden er over het spoor langs de fabriek geen treinen gedurende de operatie.

Onlangs werd de sloop van een ander deel van de fabriek stilgelegd, nadat puin vlak langs het spoor terecht was gekomen. Een filmpje op internet, waarbij het puin vlak na een passerende trein neerkwam, zorgde daarbij voor veel ophef.

Bekijk hieronder een filmpje van de mislukte poging: