nieuws

14 mei 2008, 10:10

Scholen hebben weinig last van staking streekvervoer

De staking in het streekbusvervoer, die onder andere in de provincie Groningen plaatsvindt, leverde op woensdagochtend vooralsnog weinig problemen op bij de Groningse scholen. Een rondgang langs scholen in de stad en de provincie Groningen leerde dat de meesten zich hebben voorbereid op de acties van chauffeurs in het streekvervoer. Op alle scholen werd de staking aangekondigd, met daarbij de mededeling dat de leerlingen gewoon op tijd werden verwacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Gomarus College uit de stad trekt veel leerlingen uit omliggende dorpen, die op het streekvervoer zijn aangewezen. De school meldt op haar website: “In het algemeen geldt dat de acties geen reden zijn voor wettig te laat komen. Het is al helemaal geen reden om daardoor niet op school te komen.” Piet Riemersma van het Gomarus College: “We verliezen de redelijkheid natuurlijk niet uit het oog, maar we treden wel op als leerlingen afwezig zijn. Er zijn meer manieren om op school te komen dan met het OV.” Desondanks was de uitval op het Gomarus wel hoger dan normaal.

Het Werkman College in Groningen had woensdagochtend nog geen enkele afmelding vanwege de staking. "En dat terwijl we eigenlijk wel veel afmeldingen hadden verwacht”, zegt een woordvoerder. Mochten er toch nog leerlingen zijn die niet op school kunnen komen, dan volgen er waarschijnlijk geen sancties. "Welnee, dit is een kwestie van overmacht. En als ze toevallig vandaag een proefwerk moesten maken, dan halen ze die later gewoon in.”

Op het Delfszijlster Fivelcollege merkte de conciërge weinig van de staking. “Maar dat komt ook door een projectweek die we nu hebben. Leerlingen doen meer hun best om er te zijn dan normaal. Een gelukje,” aldus conciërge Evert Helder. “Veel leerlingen komen uit de directe omgeving van de school en gaan dus op de fiets. Dat scheelt ook.” Dat laatste geldt ook voor De Hamrik in Groningen. Volgens conciërge Martin Hekstra is er iets meer uitval, maar het valt hem mee. “We treden niet hard op als de kinderen er niets aan kunnen doen.” Zoals altijd moeten leerlingen wel netjes worden afgemeld. “Anders is het gewoon spijbelen.”