nieuws

11 okt 2011, 10:10

Schnitgers Droom in Groningen: traditie en vernieuwing rondom een uniek historisch orgel

Vanaf vrijdag 14 oktober klinkt na een grondige restauratie het Schnitgerorgel in der De Aa-kerk weer. Aanleiding voor het muziekfestival Schnitgers Droom, waar voor zowel doorgewinterde orgelliefhebbers als voor algemeen uitgaanspubliek, stadjers en kinderen veel moois te horen en te zien is. Een programma met heel veel muziek, maar ook met kunst, literatuur, theater en videokunst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag 14 oktober 2011 wordt het gerestaureerde orgel in de Der Aa-kerk opnieuw in gebruik genomen nadat de kerk het vijftien jaar zonder orgel heeft moeten stellen. Het gaat om een uniek historisch orgel, in 1702 gebouwd door Arp Schnitger, ook wel de Stradivarius onder de orgelbouwers genoemd.


De ingebruikname wordt gevierd met muziekfestival Schnitgers Droom, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. De programmering omvat lunchconcerten en ‘evergreen uitvoeringen’ van de klassieke en religieuze muziek, maar ook experimentele muziek en cross-over-voorstellingen met elementen uit het theater, literatuur, video- en installatiekunst. Ook zijn er kindervoorstellingen en een educatieprogramma. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Der Aa-kerk en de Stichting Orgelconcerten Der Aa-kerk, in samenwerking met het Grand Theatre, Noorderlicht, Noord Nederlands Orkest en het festival soundsofmusic.

Traditie en vernieuwing


Het Schnitgerorgel is een uniek historisch instrument. De Stichting Der Aa-kerk, eigenaar van het orgel, koestert haar erfgoed. Maar men kijkt niet alleen achterom, maar ook heel nadrukkelijk vooruit. Het orgel wordt na het ijkpunt van de restauratie nadrukkelijk ook als een vernieuwend instrument gepresenteerd. De Stichting Der Aa-kerk wil een rol van betekenis spelen in de vernieuwing van de orgelcultuur in Noord-Nederland. En zowel bestaand als nieuw publiek te laten genieten van orgelmuziek.

Klankschoonheid en veelzijdigheid


Dat juist dit orgel daar geschikt voor is, wordt door Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-kerk, toegelicht: “Nu is het orgel eindelijk terug. En weer word je als speler en luisteraar betoverd door de klankschoon¬heid. Niet alleen van het oude pijpwerk: die klank was en is onwaarschijnlijk mooi. Maar juist de toevoegingen uit de 19de en de vorige eeuw tonen nu eindelijk de potentie van het orgel voor de vertolking van muziek van na 1800. En dat is voor mij het ver¬bazingwekkende aan dit orgel. Veel van die muziek laat zich in de Der Aa-kerk bijzonder overtuigend en zonder grote muzikale concessies vertolken.

De verbazingwekkende veelzijdigheid van dit relatief kleine orgel, vormt de kracht van het instrument.” (Citaat uit het boekje bij de, ter gelegenheid van Schnitgers Droom uitgebrachte CD ‘Return of the Queen’, Peter Westerbrink op het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk.)