nieuws

25 nov 2010, 21:09

Schitterende Kamermuziek in Der Aa-Kerk

Dinsdag 30 november treedt het Nederlands Kamerkoor op in de Der Aa-kerk in Groningen. Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het koor zingt 15e-eeuwse koorwerken uit de Belgische provincie Henegouwen, het moederland van de polyfonie. Henegouwen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Henegouwen, een provincie in het zuidwesten van België, was ooit een bolwerk van kunst en cultuur. In de periode van 1400 tot 1580 was het een van de belangrijkste voedingsbodems voor het ontstaan van de polyfone koorzang.


In de regio rond Nijvel, Doornik en Binche waren talrijke kathedraalscholen die zangers en componisten opleidden, die later de Zuid-Nederlandse polyfone koorzang uitdroegen en verspreidden in Europa. Het Nederlands Kamerkoor brengt dinsdagavond in de Der Aa-kerk pareltjes uit het Henegouwen van weleer, opgedoken door gastdirigent en oude-muziekspecialist Paul Van Nevel.


Uitvoering


Het Nederlands Kamerkoor zingt doorgaans in een bezetting van 16 tot 24 zangers: een samenstelling van zangers in vaste dienst en daarbij vaak ook een aantal freelancers. Gastdirigent Paul van Nevel zet dinsdagavond zijn visie op de oude muziek voort in de presentatie van het koor op het podium. Om elkaar goed te zien staat het koor in een cirkelopstelling midden in de zaal, met het publiek eromheen. Hij haakt hiermee in op de traditionele manier van zingen, toen koorboeken zo werden gedrukt dat alle zangers rondom een lessenaar uit één boek zongen en alleen de eigen partij konden lezen. Zonder partituur zijn de zangers meer aangewezen op het eigen gehoor en onderlinge afstemming. Het koor zingt deze concertserie bij enkele werken uit stemboekjes, uitgeschreven door Van Nevel. Dit levert een soortgelijke zangervaring op, omdat hierin alleen de eigen partij staat.

Der Aa-kerk, Akerkhof 2, Groningen
Dinsdag 30 november, 20.15 uur.
Voorverkoop: via het Nederlands Kamerkoor
€ 20,- / € 12,- (CJP)
reserveren 020 578 7978 (Nederlands Kamerkoor)