nieuws

14 mei 2011, 12:12

Schilderij van Groningse klei

In Appingedam is sinds zaterdag een tentoonstelling te zien met prachtige schilderijen gemaakt van Groningse klei, afkomstig uit het Oldambt. De expositie van de werken van Irem Kaneli en Stijn Smit is te zien tot en met 3 juli.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In 2007 begonnen Irem Kaneli en Stijn Smit gelijktijdig op hetzelfde doek te werken met klei uit de akkers van het Oldambt. Zoals een band geïmproviseerde muziek creërt, zo ontstond er een kunstwerk dat tot stand kwam door de avontuurlijke samenwerking van beide kunstenaars.

Door hun fragiele manier van werken, in transparante lagen, waarbij elke manipulatie zichtbaar blijft, is wegpoetsen wat mislukte niet mogelijk. Het is een proces wat zich alleen kan afspelen in uiterste concentratie en met volledige overtuiging.
Zo blijft de dynamiek van het schilderij levend tot het is voltooid.
Beide kunstenaars schilderen zowel in hun atelier in Groningen als buiten op het platteland.
Het Oost-Groninger land is voor hen een inspiratie van kosmische betekenis, de ware ontvouwing van een landschap. De schilderijen die in de Kunsthof worden getoond zijn gemaakt van diverse media, zoals, klei van Groningse bodem en speciale mengsels van inkt, verf en natuurlijke materiën, verzameld in het landschap.

Irem Kaneli is afgestudeerd aan de Mimar Sinan University of Fine Arts van Istanbul . Daarna behaalde ze haar Mastertitel aan het Frank Mohr Instituut in Groningen.
 

Stijn Smit is afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva in Groningen.

De expositie is geopend op zaterdag 21 mei om 16.00 uur door Petri Leijdekkers, voormalig directeur van Academie Minerva en Frank Mohr Instituut, tegenwoordig kunsthistoricus en criticus.
 

In de Kunsthof is meer informatie aanwezig over beide kunstenaars.
 

Op  www.kaneli-smit.nl is een kort filmpje te zien van hun samenwerking.

Duur van de expositie : van 21 mei t/m 3 juli
Openingstijden : vrijdag, zaterdag,zondag van 14.00 – 17.00 uur

De Noordeljke Kunsthof Blankenstein 2
9901 AX Appingedam tel. 0596-624488

 www.denoordelijkekunsthof.nl