nieuws

05 jan 2002, 00:12

Schiermonnikoog wil grenswijziging

De burgemeester van Schiermonnikoog wil nieuwe afspraken maken om het eiland binnen de grenzen van Friesland te houden. Omdat het eiland door zandverstuivingen aan de oostkant groeit valt kilometer van het eiland onder de Groninger gemeente Eemsmond. Daardoor moet niet alleen de grens van Schiermonnikoog, maar ook die van Friesland verschoven worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als de grens niet gewijzigd wordt kan de gemeente Schiermonnikoog in de problemen komen bij onder ander rampenbestrijding en natuurbeheer. ,,Als er iets gebeurt op het gebied dat onder de gemeente Eemsmond valt kunnen wij formeel gezien niets doen'', zegt burgemeester B. Fennema. Ook voor de uitkering van het gemeentefonds is de grenscorrectie van belang. De hoogte van deze uitkering wordt namelijk voor een deel gekoppeld aan de oppervlakte van het eiland.
De laatste veertien jaar is Schiermonnikoog twee kilometer in oostelijke richting gegroeid. Fennema: ,,Elk jaar komen daar een paar voetbalvelden bij.'' Om aan te tonen dat een grenswijziging echt nodig is gaat de gemeente eerst met Rijkswaterstaat praten over hoe de groei van het eiland zich in de toekomst verder ontwikkelt. Daarnaast gaat de burgemeester zich verdiepen in de zware procedure die nodig is om een grenswijziging er door te krijgen.