nieuws

31 mrt 2009, 11:11

Schapen keren terug in Groningen

Groningen, de bruisende metropool van het Noorden? Vanaf morgen heeft de stad niet alleen meer een grootstedelijke uitstraling, maar ook een zeer landelijke. Want dan keren schaapskuddes terug die op milieuvriendelijke wijze hier de bermen helpen te onderhouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor het derde achtereenvolgende jaar zet de gemeente Groningen schapen in om de bermen en taluds in de stad kort te houden. Vanaf 1 april houden zo’n 300 schapen onder begeleiding van herder Bouke Arends verschillende groengebieden in de stad kort. De schapen starten hun graasronde door de stad langs het Reitdiep, in het noorden van de stad. Woensdag 1 april zijn ze daar vanaf 11.00 uur te zien, ongeveer ter hoogte van de prof. Uilkensbrug.

Tot eind september maakt de kudde deel uit van het stadsgezicht. Deze manier van ecologisch bermbeheer is in 2007 voor het eerst in Groningen toegepast. Het beheer van bermen en taluds door schapen heeft als voordeel dat de structuur van de bodem verbetert zodat nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie gaat vertonen. De schapen dragen zaden mee in hun vacht en verspreiden zo allerlei plantensoorten.

Ook dit seizoen is er voor de scholen in de gemeente de mogelijkheid om bij de kudde te kijken of om een gastles aan te vragen, verzorgd door Bouke Arends of door een van zijn collega-herders. Alle basisscholen in de stad ontvangen binnenkort een brief van de gemeentelijke afdeling Natuur- en Duurzaamheidseducatie (NDE) met informatie over de gastlessen en de mogelijkheden voor een bezoek aan de kudde.

De schapen overnachten in de stad. Hondenbezitters worden overdag en ’s avonds met bordjes in de bermen op de aanwezigheid van de kudde geattendeerd. De komende maanden is op www.groningen.nl steeds te zien wáár de schapen grazen in de stad.