Nieuws

Schaatskoorts in Groningen: bestuur Noorder Rondritten morgen bij elkaar

De schaatskoorts dreigt nu ook in de provincie Groningen uit te breken. Het bestuur van de Noorder Rondritten, na de Elfstedentocht de tweede grootste schaatstocht van Nederland, komt dinsdagavond bijeen om de situatie op het Groningse ijs te bespreken. Net zoals in Friesland, ligt er ook in Groningen nog geen datum in het verschiet. “We hebben nog niet genoeg centimeters”, zegt voorzitter Piet Wieringa van IJsvereniging de Noorder Rondritten.De schaatskoorts dreigt nu ook in de provincie Groningen uit te breken. Het bestuur van de Noorder Rondritten, na de Elfstedentocht de tweede grootste schaatstocht van Nederland, komt dinsdagavond bijeen om de situatie op het Groningse ijs te bespreken. Net zoals in Friesland, ligt er ook in Groningen nog geen datum in het verschiet. “We hebben nog niet genoeg centimeters”, zegt voorzitter Piet Wieringa van IJsvereniging de Noorder Rondritten.


Leestijd: 1 minuut

Op het Slochterdiep ligt bijvoorbeeld nog maar 8 centimeter. De organisatie probeert zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om het parcours schoon te vegen. Op sommige plekken is het ijs nog zwak. Van de week is er ook al een machine door het ijs gezakt.

Over een eventuele tocht wil de voorzitter zich nog niet uitlaten. “De situatie is eigenlijk net zoals bij de Elfstedentocht. De vorst moet doorzetten. Maar we gaan er wel voor”, zegt de voorzitter.

De Noorder Rondritten zijn sinds 1997 niet meer georganiseerd. Met 10.000 toertochtrijders is het de tweede tocht van Nederland. Deelnemers kunnen 85 of 160 kilometer schaatsen met Baflo, Uithuizen en Appingedam als startplaatsen. De wedstrijdrijders schaatsen tijdens deze klassieker 150 kilometer. Het parcours strekt zich uit van Zoutkamp tot Appingedam en Groningen.