nieuws

08 mei 2008, 20:08

Sappemeer doet percelen tuinbouwgrond in de verkoop

De Stichting Kassencomplex Sappemeer (KAS), die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van het tuinbouwgebied Sappemeer-Noord, heeft besloten een aantal percelen tuinbouwgrond, ter grootte van ongeveer 15 hectare, openbaar bij inschrijving te verkopen. Zaterdag 10 mei staat de verkoopadvertentie in het Dagblad van het Noorden en verschillende vaktijdschriften op het gebied van land- en tuinbouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, Rabobank Midden-Groningen, FloraHolland, Koop Holding en adviesbureau VOC zijn de participanten in de stichting KAS. De werkgelegenheid in het gebied is sinds het ontstaan van de Stichting KAS in 2000 toegenomen met ruim 200 arbeidsplaatsen. Het bestuur van de Stichting KAS is redelijk positief over deze ontwikkeling ook al lijken de kansen op een succesvolle verdere ontwikkeling van de tweede en derde fase gering.

Sappemeer-Noord is als tuinbouwgebied circa 35 hectare groot. Het biedt nu en in de toekomst ruimte aan glastuinbouw (bloemen, planten, groenten) en boomkwekerijen. Het wereldwijd bekende bedrijf Smit Kwekerijen dat in Sappemeer-Noord is gevestigd, is zeer succesvol en heeft plannen voor verdere uitbreiding in het gebied.

Achtergrond
De werking van de markt is de belangrijkste oorzaak voor de geringe belangstelling van tuinders om zich te vestigen op deze kleinere kwaliteitslocatie. Ook al is de grondprijs in Sappemeer-Noord zeer concurrerend, toch blijkt dat geïnteresseerden de financiering voor vestiging of verplaatsing niet rond kunnen krijgen. Ook de sturing op rijksniveau om vooral de grootschalige tuinbouwgebieden in Nederland te stimuleren heeft in negatieve zin hier aan bijgedragen.