nieuws

15 jan 2014, 18:06

Samsom in Middelstum: zorg dat aardbevingen snel afnemen

Het is zaak dat er snel voor wordt gezorgd dat het aantal aardbevingen afneemt. Het moet veiliger worden voor de Groningers. Die boodschap gaf PvdA-leider Diederik Samsom woensdagmiddag af bij zijn bezoek aan Middelstum, in het Groningse aardbevingsgebied.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samsom sprak met en luisterde naar bewoners en gaf aan hoe de PvdA in de discussie staat. Hij wil dat de aardbevingen als gevolg van de gaswinning snel afnemen. Hoe dat moet gebeuren, is volgens hem aan het kabinet. ,,Misschien door op een andere manier te boren of door de gaswinning terug te schroeven’’, aldus Samsom. De beste manier daarvoor moet volgens hem naar voren komen uit onderzoeken waarvan hij de uitkomst niet zei te kennen.

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk te verminderen om het aantal aardbevingen te laten afnemen. ,,Het zou raar zijn als dat nu ineens niet meer nodig zou zijn’’, aldus Samsom. Hoever de gaskraan kan worden dichtgedraaid, daarover liet hij zich niet uit. ,,Ik praat niet over procenten’’.

Ook de PvdA-leider vindt dat de Groningers moeten worden gecompenseerd. ,,Nederland heeft jarenlang geprofiteerd van de gasbaten, nu moet Nederland solidair zijn met Groningen.’’ Behalve het verstevigen en herstellen van schade aan gebouwen waarmee honderden miljoenen zijn gemoeid, moet er volgens Samsom ook worden geïnvesteerd in de regionale economie. ,,Dat kan oplopen tot tientallen miljoenen per jaar. We moeten maar zien hoe we dat in de begroting oplossen.’’