Nieuws

Salarissen Groningen 11 procent lager; Maar levenskwaliteit is hoger. Of niet? Wat vindt u?

De salarissen in Groningen en de rest van Noord-Nederland liggen gemiddeld 11,4 procent lager dan in de best betalende regio van Nederland. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de best betalende regio van Nederland niet de Randstad maar midden-Nederland. Overigens verdienen we hier misschien dan wel minder, maar de kwaliteit van leven kon wel eens minstens 11 % hoger zijn. Dat aspect is echter niet meegenomen in het onderzoek. Wat vindt U?


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2011 van HR-adviesbureau Human Capital Group in Utrecht. Aan deze zestiende editie namen 264 middelgrote organisaties in de profit en non-profit sector deel, die in totaal 220.000 medewerkers vertegenwoordigen.
Tussen Noord- en Midden-Nederland is het beloningsverschil het grootst. Het is van 7,3% in 2009 opgelopen tot 11,4% in 2011. Een modaal inkomen valt in het noorden met € 2380,- ongeveer € 290,- lager uit dan in het midden van het land. Directiesalarissen zijn in Midden-Nederland 8% hoger dan het landelijk gemiddelde, een verschil van ruim € 800,- per maand.

De salarissen in de Randstad liggen 1,8 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, terwijl dat in 2009 nog ruim 3 procent was. In Noord-Nederland is de beloning 6,5 procent lager dan landelijk, gevolgd door Oost-Nederland (-3,9 procent) en Zuid-Nederland (-3,4 procent). Midden-Nederland betaalde in 2009 1 procent beter dan landelijk en dat is gestegen naar 4,9 procent in 2011.

====

Vaak wordt gezegd dat de levenskwaliteit hier veel beter is: de huren zijn lager, er is meer natuur, er zijn minder files en de huizen zijn veel goedkoper. Weegt dat er tegen op? Wat vindt u?