nieuws

15 nov 2011, 09:09

Salarissen Groningen 11 procent lager dan in best betalende regio Nederland

De salarissen in Groningen en de rest van Noord-Nederland liggen gemiddeld 11,4 procent lager dan in de best betalende regio van Nederland. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de best betalende regio van Nederland niet de Randstad maar midden-Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Midden-Nederland heeft de Randstad verstoten als best betalende regio. Bovendien is het verschil in beloning tussen de Nederlandse regio’s flink toegenomen. In Midden-Nederland (Utrecht, ’t Gooi, Almere en Betuwe) liggen de bruto jaarsalarissen gemiddeld 4,9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, in de Randstad is dat 1,8 procent. De best betaalde functies in het midden van het land zijn die van afdelingshoofd en algemeen directeur.


Dat blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2011 van HR-adviesbureau Human Capital Group in Utrecht. Aan deze zestiende editie namen 264 middelgrote organisaties in de profit en non-profit sector deel, die in totaal 220.000 medewerkers vertegenwoordigen.
Tussen Noord- en Midden-Nederland is het beloningsverschil het grootst. Het is van 7,3 procent in 2009 opgelopen tot 11,4 procent in 2011. Een modaal inkomen valt in het noorden met € 2380,- ongeveer € 290,- lager uit dan in het midden van het land. Directiesalarissen zijn in Midden-Nederland 8 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, een verschil van ruim € 800,- per maand.


De salarissen in de Randstad liggen 1,8 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, terwijl dat in 2009 nog ruim 3 procent was. In Noord-Nederland is de beloning 6,5 procent lager dan landelijk, gevolgd door Oost-Nederland (-3,9 procent) en Zuid-Nederland (-3,4 procent). Midden-Nederland betaalde in 2009 1 procent beter dan landelijk en dat is gestegen naar 4,9 procent in 2011.


Human Capital Group verklaart de koppositie van Midden-Nederland uit de toegenomen bedrijvigheid. “Doordat meer organisatie naar die regio trekken, treedt functieschaarste op en stijgen de salarissen”, aldus Ernst-Jan Bergman van het adviesbureau.