nieuws

23 nov 2011, 14:02

RvS: Essent mag doorgaan met bouw kolencentrale

De provincie Groningen hoeft de tijdelijke gedoogvergunning voor de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven niet in te trekken. Het bedrijf mag dan ook voorlopig doorgaan met de bouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een spoedprocedure over de kolencentrale, die was aangespannen door milieubeweging Greenpeace en Natuur & Milieu. De raad vindt dat de gedoogvergunning voor 9 maanden geen ,,significante'' gevolgen zal hebben voor de nabijgelegen natuur.

De Raad van State haalde in augustus een streep door de natuurvergunningen voor de centrale, omdat die onvoldoende waren onderbouwd. Wegens de grote belangen die met de bouw zijn gemoeid, gaf de provincie Groningen vervolgens een gedoogvergunning af.


Greenpeace en Natuur & Milieu vinden dat de bouw van de centrale nadelige gevolgen heeft voor de natuur. Zij betoogden dat een gedoogvergunning alleen mag worden verleend, als er een grote kans is dat een nieuwe vergunning wordt afgegeven en dat is volgens hen niet zo.

De provincie Groningen laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. Of en wanneer er een nieuwe vergunning wordt afgegeven, kan een woordvoerder niet zeggen. ,,Eerst moet er door RWE/Essent nog een nieuwe aanvraag worden ingediend”, zegt hij. Die moet vervolgens nog beoordeeld worden en ter inspraak worden gelegd. Daarvoor is nog acht maanden de tijd, pas dan loopt de huidige gedoogvergunning af.