Nieuws

Rutte: nog acht regio’s naar alarmfase ‘zorgelijk’, ook buiten de Randstad

Premier Rutte zal komende vrijdag bekend maken of nog meer regio’s in Nederland naar alarmfase ‘zorgelijk’ gaan. De kans is groot dat dat er acht zullen zijn, en niet alleen in de Randstad. Welke regio’s dat zouden kunnen zijn, daarover sprak hij zich niet uit. Niet ondenkbaar is dat studentenstad Groningen daar ook bij zal horen, gezien de snelle groei van het aantal corona-besmettingen.


Leestijd: 1 minuut

Het AD meldt vandaag dat premier Rutte vreest dat komende vrijdag nóg acht veiligheidsregio’s in ons land naar de alarmfase ‘zorgelijk’ gaan. Hij zei dat gisteravond tijdens een groot coronadebat in de Tweede Kamer. Volgens Rutte geven de cijfers er aanleiding toe,ik vrees het ergste’, aldus de premier.

Momenteel is er al een alarmfase ‘zorgelijk’ voor de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Deze fase heeft gevolgen voor de horeca want de kroegen moeten daar sinds zondagavond eerder dicht en jongeren krijgen extra coronavoorlichting.

Het afkondigen van de alarmfase ‘zorgelijk’ is de tweede fase van het waarschuwingssysteem. Dat werkt met drie treden: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

Foto boven: Premier Rutte. (RVD, Arenda Oomen).

In het Dagblad van het Noorden van vandaag neemt een Groningse hoogleraar stelling tegen bewegingen als #ikdoenietmeermee en de groep Viruswaanzin. Het gaat om gedragswetenschapper Arie Dijkstra. Volgens hem lijken de algemene maatregelen van het kabinet tegen corona uitgewerkt omdat het draagvlak voor maatregelen snel afbrokkelt en omdat in de ogen van velen de dreiging niet reëel is.

Volgens Dijkstra is het op zichzelf goed dat het RIVM niet de baas is in Nederland, en dat ook andere belanghebbenden zich laten horen. Maar dat is heel iets anders dan het verkopen van 'lulkoek'. 'De lulkoek die Viruswaarheid-oprichter Willem Engel verkoopt moet wel bestreden worden. Nodig hem uit, bevraag hem kritisch en maak duidelijk dat als hij meer doden accepteert, hij feitelijk mensen opoffert aan de zogenaamde vrijheid'.