nieuws

22 nov 2001, 00:12

Rust keert weer in Harkstede na dagenlang politieonderzoek

Nog nooit lijkt er zoveel interesse te zijn getoond voor het boerderijtje van Willem van E., de van drie prostitueemoorden verdachte man uit het oost-Groningse Harkstede. Nadat dertig rechercheurs de afgelopen week het pand en de omliggende gronden millimeter voor millimeter hebben uitgekamd naar sporen, was het woensdag de beurt aan de media om de habitat van de vermeende moordenaar aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een bordje bij de voordeur bevestigt het vermoeden dat Van E. geen filantroop was. ,,Dit huis is voor de gezelligheid van de hond, de visite komt op de tweede plaats’’, staat in grote rode letters te lezen. Van dieren hield Van E. wel, getuigt ook de politie. ,,Op zijn erf stonden talloze hokjes met dieren’’, wijst woordvoerder P. Boomsma. ,,Zwijntjes, honden, konijnen, kippen, je kan het zo gek niet bedenken.’’ Van de kotten is op dit moment niets meer te zien. De grond waar ze op stonden is volledig omgespit, de hokken zijn gesloopt en onderzocht en de dieren zijn afgevoerd.*
Het is een queeste om het huis van de 60-jarige man te bereiken. Het pand ligt in een niemandsland midden tussen de velden; pas op enkele honderden meters van de woning bevindt zich het volgende perceel. Het grote veld om het krakkemikkige boerderijtje wordt door een drassige sloot van het andere grasland gescheiden.* De domicilie maakt een verwaarloosde indruk. De werkzaamheden van de politie hebben hun sporen achtergelaten: de muur langs de ouderwetse kachel en de toegang naar de kelder zijn volledig opengebroken. ,,Je kan niets uitsluiten’’, verduidelijkt een politieman. ,,Dat hebben de ervaringen in Engeland en België de laatste jaren wel bewezen.” Door een paar gesneuvelde ruitjes dringt een muffe lucht naar buiten. Op het dak heeft een duivenkolonie zijn intrek genomen.
Voor het onderzoek naar bewijs werd onder meer het Corps Landelijke Politiediensten ingeschakeld, die ook mee hielp zoeken naar sporen van de vuurwerkramp in Enschede. Met een F-16 werden infraroodopnamen gemaakt van het gebied rond de boerderij van de verdachte. De sloot om de woning werd door duikers volledig omgedregd. Ook de twee twintig vierkante meter kelders, die jaren geleden met een laag beton zouden zijn afgesloten, werden van onder tot boven overhoop gehaald.* De noeste arbeid heeft zijn vruchten afgeworpen, erkent de politie, maar nadere mededelingen over de gevonden sporen worden niet gedaan. ,,Er bevonden zich in elk geval geen nieuwe lichamen in het pand’’, stelt politiewoordvoerder Boomsma gerust. Op een zompig paadje langs het huis passeert een oude Groninger met een pet. Hoofdschuddend betuigt de autochtoon zijn afkeuring over de drukke mensenmassa die de serene sfeer van het boerenlandschap zo bruut verstoort.
Na de mediarondleiding zal de rust echter weerkeren in de Harksteder velden. De politie breekt zijn onderzoekskamp op; aan het eind van de middag wordt het boerderijtje weer opgeleverd aan de eigenaar, die het geen enkele moeite kost een nieuwe huurder te vinden. ,,Er hebben zich al zeker tien mensen gemeld’’, laat huisbaas B. Heringa weten. Het feit dat het gebouw een vermeende moordenaar heeft toebehoord schrikt de geïnteresseerden blijkbaar niet af. ,,Het is een ideale woning voor mensen die om wat voor reden de rust willen opzoeken”, vindt Heringa. ,,Lekker afgelegen: je kan er doen en laten wat je wilt zonder dat iemand je ooit zal storen.’’