nieuws

06 dec 2001, 00:12

Russische studentenbond opgeheven na bezoek aan Groningen

De Wit-Russische regering heeft de nationale Studentenbond BSA (Belarusian Students Association) dinsdag opgeheven na een bezoek dat het bestuur van de bond vorige maand aan Groningen heeft gebracht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bovendien zijn de bestuursleden per direct verwijderd van de universiteit van Minsk. Dit heeft de Groninger Studentenbond (GSb) bekend gemaakt.
De studenten waren vorige maand in Groningen in het kader van een uitwisselingsprogramma met de GSb. Tijdens het bezoek werden de Wit-Russische bestuursleden door de Groningers geschoold in het voeren van zelfbestuur. De onderneming schoot de Wit-Russische dictator Loekasjenka in het verkeerde keelgat: na terugkomst van de studenten besloot hij onmiddellijk de studentenbond te verbieden.
De BSA verzet zich al jaren tegen het dictatoriale regime in Wit-Rusland. Het opheffen van de bond betekent dat de studenten in Wit-Rusland geen legale middelen meer hebben om zich te organiseren.
De GSb heeft de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd de studenten in Wit-Rusland te bereiken om naar hun welzijn te informeren. Of hen iets is overkomen is onbekend.