nieuws

17 dec 2001, 00:12

'Russische Rembrandt' in Groninger Museum

Na lobbywerk van koningin Beatrix en premier Kok in Rusland opent het Groninger Museum vandaag een overzichtstelling van de Russische realistische schilder Ilya Repin (1844-1930). De expositie is volgens het museum uniek: nog nooit eerder werd buiten Rusland zo'n brede selectie van het werk van ‘de Russische Rembrandt’ getoond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tentoonstelling bestaat uit meer dan tachtig schilderijen en tekeningen die Repin maakte van zowel de Russische elite, waaronder portretten van Tolstoj en Shostakovitsj, alsook van het barre leven van de arme onderklasse. De Hermitage in Sint-Petersburg leende zelfs het doek ‘De Wolgaslepers’ uit, die wel de ‘Russische Nachtwacht’ wordt genoemd en de Hermitage gewoonlijk niet verlaat.
Aan de tentoonstelling is veel lobbywerk voorafgegaan. Koningin Beatrix heeft tijdens haar bezoek aan Rusland deze zomer de tentoonstelling nog genoemd in gesprekker met president Poetin. Ook sponsor Gasunie heeft haar Russische contacten bij Gazprom aangewend om alle gewenste doeken naar Groningen te krijgen. De tentoonstelling duurt tot 7 april.