nieuws

22 okt 2009, 10:10

Ruim dertig mensen ontvingen valse brief UMCG

Zeker 33 mensen hebben de afgelopen tijd een vervalste brief ontvangen die namens het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zou zijn verstuurd. Dat meldde het ziekenhuis donderdag. In de brieven, die geadresseerd zijn aan deelnemers van het Prevendonderzoek van het UMCG, wordt de lezer opgeroepen een bloedonderzoek te laten doen omdat er bij eerdere bloedafnames mogelijk niet-steriele naalden zijn gebruikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Toen begin vorige week aan het licht kwam dat er valse brieven in omloop zijn, riep het UMCG de ontvangers op zich bij het ziekenhuis te melden. Tot nu toe hebben 33 mensen dat gedaan.

De ontvangers zijn deelnemers aan het Prevendonderzoek van het UMCG. Aan dat langlopende Gronings bevolkingsonderzoek naar eiwitverlies in de urine doen achtduizend mensen mee. Hoe de verzender aan de adressen van de deelnemers is gekomen, is volgens het ziekenhuis een raadsel.

Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Het UMCG tast in het duister over het motief van de vervalsers. Omdat het niet de eerste keer is dat er valse Prevend-brieven zijn verstuurd, lijkt het een gerichte actie tegen het onderzoek. In augustus vorig jaren kregen zeker dertig deelnemers van hetzelfde onderzoek een brief met de oproep contact op te nemen met hun huisarts over een aidstest. Deze test zou ongevraagd bij de patiënten zijn uitgevoerd op urinemonsters die ze eerder hadden afgegeven.