Nieuws

Gronings onderzoek: Kankerbehandeling in stroomversnelling met protonenbestraling

De behandeling van kanker door middel van protonenstraling kan in een stroomversnelling komen als onderzoekers in de fysica, radiobiologie en medische wetenschappen hun krachten bundelen. Dat stelt Marco Schippers in zijn oratie die hij dinsdag uitspreekt bij het aanvaarden van de leerstoel Radiotherapie aan de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het grote voordeel van protonenstraling is dat die de bijwerkingen van een bestralingsbehandeling vermindert en de kans op genezing verhoogt. Dit komt doordat protonenstraling een stuk nauwkeuriger op een tumor kan worden gericht waardoor er een stuk minder gezond weefsel wordt getroffen dan bij de normaal gebruikte röntgenstraling.

Protonstraling kan worden afgesteld tot een bepaalde diepte doordat een proton, de kern van het waterstofatoom, afremt en aan het einde van het pad de grootste dosis afgeeft. Dit terwijl röntgenstraling geheel door het lichaam gaat. ,,Maar er komt een hoop technologie bij kijken om de juiste dosis te meten en aan te sturen. Daarom zal er interdisciplinair moeten worden samengewerkt’’, aldus Schippers.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelt plannen voor een behandeling met protonenstraling. Daarvoor moeten nog investeerders en verzekeraars worden gezocht. Mochten deze gevonden worden, dan is Groningen de eerste plaats in Nederland, en de 21ste plaats ter wereld, waar de behandeling met protonen mogelijk zal zijn. In Nederland komen naar schatting 8000 patiënten voor de behandeling in aanmerking.