nieuws

09 okt 2002, 00:12

RUG ontwikkelt eenvoudige herpes-test

Aan de Rijksuniversiteit Groningen is een eenvoudige en betaalbare test ontwikkeld om de aandoening genitale herpes op te sporen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is een veel voorkomende en besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Probleem bij de preventie van deze ziekte is tot nu toe dat veel dragers niet weten dat ze de ziekte hebben. Het virus is namelijk niet altijd actief, waardoor er niet altijd klachten zijn. Dankzij de nieuwe test kan deze ziekte worden opgespoord.
De test is ontwikkeld door onderzoekster Minako Ikoma ten behoeve van een onderzoek naar het voorkomen van genitale herpes in Noord-Nederland. Het betreft de aandoening ‘herpes simplex virus type 2 (HSV2).’ Maar de test is ook geschikt voor het virus type 1, en zowel voor mensen met, als mensen zonder symptomen.
Het herpes virus type 1 is bekend van de koortslip, maar het wordt steeds meer duidelijk dat dit virus naast infecties aan de mond en de lippen ook genitale infecties kan veroorzaken. Dit is mede het gevolg van veranderende seksuele gewoonten.
De nieuwe test speurt niet naar het virus zelf, maar wel naar de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus. De nieuwe test kan helpen om vast te stellen hoe vaak de virusinfectie voorkomt en daarmee wat het risico is op het oplopen van een herpesinfectie in het bijzonder en een sociaal overdraagbare aandoening in het algemeen. Die informatie is dan weer nodig om goede maatregelen te kunnen nemen tegen verdere verspreiding. Mevrouw Ikoma hoopt 21 oktober te promoveren bij de afdeling Medische Microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.