nieuws

21 mei 2002, 00:12

RUG ontdekt methode om dierproeven drastisch te beperken

Aan de Rijksuniversiteit Groningen is een methode ontwikkeld om het aantal dierproeven bij het onderzoek naar medicijnen te verminderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Chemicus drs. Ruben de Kanter heeft in Groningen een methode ontwikkeld die het aantal dierproeven bij de ontwikkeling van medicijnen kan verminderen. Voor het testen van de werking van de veiligheid van nieuwe medicijnen maakt de promovendus gebruik van menselijk orgaanweefsel dat bijvoorbeeld vrij komt bij operaties. De Kanter vond uit dat plakjes lever-, long-, nier- en darmweefsel ter grootte van een cent op dezelfde manier medicijnen afbreken als organen in levende mensen. De slices hebben dezelfde eigenschappen als de organen. Door te bestuderen hoe de afbraak van de medicijnen door de weefselslices precies plaats vindt, wordt ook duidelijk hoe organen in levende mensen met het geneesmiddel om zullen gaan. Een geneesmiddel kan voor een bepaald orgaan bijvoorbeeld extra giftig zijn.
Momenteel worden geneesmiddelen, om te testen of ze veilig zijn en goed werken, bij dieren getest op afbraaksnelheid en giftigheid. De stofwisseling van dieren blijkt echter nog wel eens te verschillen van dat van de mens. Drs. Ruben de Kanter promoveert op 17 mei 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.