nieuws

29 okt 2002, 00:12

RuG-onderzoekers op zoek naar het hart van mummie Janus

Het inmiddels driekwart eeuw durende onderzoek naar de beroemde mummie Janus is dit weekend een nieuwe fase ingegaan. De drieduizend jaar oude Janus is in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) voor de eerste keer in zijn leven volledig gescand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het apparaat waar Janus nu mee is doorgelicht is veel geavanceerder dan de scanner met behulp waarvan vier jaar geleden zijn hoofd werd gereconstrueerd.
De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) willen onder meer nagaan of Janus nog een hart in zijn borstholte heeft, waarom er stukjes linnen in zijn schedel zitten en of de Nubische krijger besneden is of niet. De CT-scan die vier jaar geleden werd gemaakt onthulde de onderzoekers al dat Janus kroeshaar, een spleetje tussen zijn tanden en een forse erectie had. De zwellichamen van de dode werden soms geïnjecteerd met hars, zodat de overledene er tot in de eeuwigheid plezier van kon hebben.
Mummie Janus werd begin negentiende eeuw uit Egypte overgescheept naar Europa. Het stoffelijk overschat is eigendom van het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden, maar ligt sinds 1920 in het Volkenkundig Museum in Groningen. Het eerste röntgenonderzoek dat de mummie onderging was begin jaren zeventig.
Van de scan die dit weekend plaatsvond, wordt een driedimensionale reconstructie van Janus’ anderhalve meter grote lichaam gemaakt. In de Zernikeborg, het nieuwe hightech studiecentrum van de RuG, kunnen onderzoekers vervolgens een digitale wandeltocht maken door het drieduizend jaar oude lijf. In totaal is met de scan meer dan 7 gigabyte aan computerdata gewonnen.
Onderzoeksleider B. Koorendijk is zeer verguld met de nieuwe ontwikkeling. ,,Een laatste stap zou DNA-onderzoek kunnen zijn’’, suggereert hij. ,,Maar verder heeft Janus geen enkel geheim meer voor ons.’’ Of er daadwerkelijk DNA van de mummie kan worden geanalyseerd, is nog niet zeker. In het linnen waar het lichaam in gewikkeld is, kan arsenicum zitten, dat vrij snel het DNA van de overledene oplost.
De bedoeling is dat de resultaten van het onderzoek naar de nieuwe scans te zijner tijd in een boek en op een website worden gepubliceerd.