nieuws

19 feb 2002, 00:12

RuG-onderzoek: “Ziekenhuizen maken veel fouten met geneesmiddelen”

Nederlandse ziekenhuizen maken veel fouten bij het voorschrijven en toedienen van geneesmiddelen. Dit concludeert P. van den Bemt van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Uit haar promotieonderzoek blijkt dat op de intensieve zorg-afdeling bij het toedienen van medicijnen in 45 procent van de gevallen fouten worden gemaakt. Voorschrijffouten komt in tien procent van de onderzochte recepten voor.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van den Bemt deed onderzoek in twee Friese ziekenhuizen, het Medisch Centrum Leeuwarden en de Tjongerschans in Heerenveen. Dat in andere Nederlandse ziekenhuizen hetzelfde beeld is te schetsen is een aanname. Volgens de onderzoekster is er echter geen reden om daar aan te twijfelen omdat de betreffende ziekenhuizen representatief zijn voor de rest van Nederland.
Er zijn twee soorten fouten: voorschrijffouten en toedienfouten, aldus Van den Bemt. Ze onderzocht ruim 3500 recepten op voorschriften. Op de afdeling intensieve zorg bekeek Van den Bemt 233 gevallen op toedienfouten.
Niet alle vergissingen zijn even ernstig, maar een aantal kan grote en kostbare gevolgen hebben. ,,Apothekers halen normaal gesproken de voorschrijffouten er bijna allemaal uit'', schetst ze. ,,Tussen de toedienende verpleger en de patiënt in het ziekenhuis zit echter geen buffer meer, er is niemand die daar op toeziet. Dit soort fouten kunnen onder meer leiden tot verstoppingen van infuuslijnen of voedselsondes.''
Per jaar kosten fouten met geneesmiddelen een modaal ziekenhuis een kwart miljoen euro. Door kleine investeringen en nauwkeurigere controles door de ziekenhuisapotheek zijn dat soort fouten te voorkomen. Elk ziekenhuis zou een controleur moeten aanstellen om toedienfouten te voorkomen. Om het aantal voorschrijffouten te verminderen moeten meer medicijnen elektronisch worden voorgeschreven, adviseert Van den Bemt.