nieuws

17 okt 2002, 00:12

RuG-onderzoek: Volwassenen leren vreemde taal nooit zo goed als kind

Een volwassene zal een nieuwe taal nooit zo goed beheersen als zijn moedertaal. De grammatica van de als kind aangeleerde moedertaal blijft een volledige beheersing van de nieuwe taal altijd in de weg staan. Kinderen daarentegen zijn wel degelijk in staat een vreemde taal als tweede moedertaal aan te leren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit stelt linguïst K. Sauter van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in haar promotieonderzoek. Sauter onderzocht duizenden zinnen die in verschillende leerstadia zijn uitgesproken door Italianen en Spanjaarden die Duits, Engels en Zweeds leren. Zelfs wie zich jarenlang in een nieuwe taal oefent, zal zich nooit volledig kunnen bevrijden van verschijnselen en subtiele eigenaardigheden uit de moedertaal.
In de linguïstische wetenschap is het wel een algemeen gegeven dat kinderen talen makkelijker in zich opnemen dan volwassenen. ,,Volwassenen zijn biologisch niet meer in staat de finesse van een vreemde taal te leren zoals een kind dat doet’’, vermoedt Sauter. ,,De moedertaal van een kind ontwikkelt zich tussen de geboorte en het zesde levensjaar. Ergens in de puberteit raakt een mens het vermogen kwijt zich een nieuwe moedertaal aan te leren.’’