nieuws

19 mei 2002, 00:12

RuG-onderzoek: slachtoffer burn-out moet naar een ander kijken

Wie overspannen is moet maar eens naar een ander kijken. Daar worden patiënten iets meer tevreden van, zo menen Groningse onderzoekers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groep onder leiding van V. Brenninkmeijer ondervroeg in een onderzoek naar sociale vergelijking ruim 600 docenten in het middelbaar onderwijs. Burn-out komt in deze groep vaak voor. Bovendien biedt de docentenkamer de docent veel gelegenheid om zijn toestand met die van collega's te vergelijken. Vergelijken helpt vooral als de patiënt focust op aspecten waarin hij het niet slecht doet.
Opgebrande docenten bleken nog aardig in staat een positief beeld van zichzelf te bewaren. Vooral het gevoel minder slecht te zijn dan anderen was nog aanwezig. Hierin verschilt een patiënt met een burn-out van een depressief persoon. Depressieve mensen kunnen minder goed een gunstig zelfbeeld bewaren.
Mensen met burn-out kregen gemengde gevoelens bij zien van goed functionerende collega's. Aan de ene kant worden ze gestimuleerd, aan de andere kant ervaren ze negatieve gevoelens. Wanneer mensen met burn-out slecht functionerende collega's zien, ervaren zij voornamelijk negatieve gevoelens.