nieuws

20 jun 2002, 00:12

RuG-onderzoek: Duitse windmolens treden milieunorm met voeten

De 140 meter hoge Duitse windmolens langs de Groningse grens veroorzaken veel meer overlast dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft uitgevoerd. Meer dan zestig procent van de tijd treden de zeventien Duitse windmolens de internationale milieunormen met voeten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De praktijkresultaten van het onderzoek wijzen uit dat een overtreding met honderd decibel eerder regel dan uitzondering is. Al bij een windsnelheid van vier meter per seconde veroorzaken de windmolens geluidshinder.
,,Volgens alle richtlijnen zouden de molens tweederde van de tijd stil moeten staan’’, constateert wethouder M. Wachtmeester van Bellingwedde. ,,Op zo’n manier zijn ze voor niemand meer rendabel te exploiteren en kunnen ze beter worden afgebroken.’’ Op een interregionaal overleg tussen Duitsland en Groningen dat vrijdag plaatsvindt, zullen de recente resultaten worden besproken.
De provincie Groningen stelde dinsdag al een schadevergoeding van Duitsland te eisen wanneer blijkt dat windmolens langs de Duitse grens meer overlast veroorzaken dan de internationale richtlijnen toestaan. Gedeputeerde M. Calon van Ruimtelijke Ordening reageert echter niet op het onderzoek van de RuG tot begin juli de definitieve resultaten zijn gepresenteerd.
Ook op internationaal niveau probeert Bellingwedde de bouw van de Duitse obstakels aan te vechten. De PvdA in de Tweede Kamer en het Europees Parlement hebben vragen gesteld over de zeventien windmolens, die op een halve kilometer van enkele tientallen Nederlandse woonhuizen. Eerder probeerde het Groningse dorp al via de Duitse rechter de plaatsing van de molens aan te vechten.
Behalve van de overdadige decibellen hebben de tienduizend inwoners van Bellingwedde continu last van de flikkerende reflectie van het zonlicht op de bladen van de molens. In Nederland zijn windmolens voorzien van een installatie die ze automatisch uitschakelt als er slagschaduw optreedt. Andere bijkomende problemen zijn de horizonvervuiling en de enorme waardevermindering van de panden langs de grens.