nieuws

01 nov 2002, 00:12

‘RuG moet studenten compenseren voor slechte woonomstandigheden’

De Studenten Organisatie Groningen (SOG) wil dat de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in de buidel tast voor buitenlandse studenten, die in campus Nijenborgh op het Zernike complex wonen. De studenten hebben een scala aan klachten ingediend over stank- en geluidsoverlast, slechte watervoorzieningen en defecte verwarmingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nijenborgh is een uit één verdieping bestaand voormalig asielzoekerscentrum, waarin nu 108 studentenkamers zijn gevestigd. Sinds honderd buitenlandse studenten in september een woning op de campus betrokken, hebben ze met verscheidene problemen te maken gehad. Een aantal is nog niet opgelost. Zo is er in twee blokken van de campus nog steeds niets te bespeuren van het beloofde meubilair en televisie.
Verder zeggen de studenten te kampen te hebben gehad met defecte toiletten, aanvankelijk koud en vervolgens te heet douchewater, verstopte of niet geïnstalleerde wasbakken en stinkende pijpleidingen. En dat terwijl de huurkosten 300 euro bedragen, waarvan 92 euro servicekosten. De SOG vreest dat de omstandigheden de RuG internationaal in een kwaad daglicht zullen stellen.
De organisatie stelt dat de RuG geen juridische verantwoordelijkheid heeft voor de woonproblemen van de buitenlandse studenten, maar raadt wel aan hen een compensatie te geven om de naam van de universiteit te zuiveren.