nieuws

23 apr 2008, 10:10

RUG initieert nationale collegereeks over Fitna

Vanaf woensdag 23 april gaat er een nationale collegereeks van start over de veronderstelde opkomst van wat sinds Pim Fortuyn een ‘nieuwe politiek’ wordt genoemd. Aanleiding van de reeks is de maatschappelijke discussie rond het verschijnen van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Dit maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De colleges worden gegeven aan verschillende universiteiten en binnen meerdere vakdisciplines. Binnen bestaande reeksen komt een college in het teken van de ‘nieuwe politiek’ te staan. Via internet zijn alle colleges te bekijken. René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de RUG, nam het initiatief voor de collegereeks.

,,Het kan dus zijn dat een college uit een reeks over de Islam in het teken komt te staan van de maatschappelijke discussie rond Fitna”, legt Boomkens uit. ,,Maar ook de ‘videobattle’ op YouTube wordt bijvoorbeeld in een college belicht.”

 
Aan de collegereeks wordt meegewerkt door de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. Het eerste college wordt woensdag 23 april 2008 gegeven in Groningen, verzorgd door hoogleraar criminologie Willem de Haan. Dit college zal gaan over de betekenis van de moord op Theo van Gogh en de gevolgen voor het debat over de Islam in Nederland.