nieuws

01 nov 2011, 10:10

RUG helpt slachtoffers frauderende Stapel

De Rijksuniversiteit Groningen gaat jonge onderzoekers die het slachtoffer zijn geworden van de frauduleuze praktijken van hoogleraar Diederik Stapel zoveel mogelijk helpen. Dat meldt de Universiteitskrant. De slachtoffers krijgen onder andere extra onderzoekstijd aangeboden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van de veertien verdachte promoties die Stapel begeleidde, zijn er zeven afkomstig uit Groningen. Volgens rector magnificus Elmer Sterken hoeven ze niet bang te zijn hun doctorsgraad in te leveren. “De belangrijkste conclusie van de commissie is dat de doctorsgraad terecht is verleend. De jonge onderzoekers hebben geen schuld aan de fraude”, zegt Sterken.

Volgens Sterken zijn er in de ‘Groningse’ periode wel vermoedens geweest dat de manier van werken van Stapel niet zou deugen. “In heel enkele gevallen werden bepaalde zaken vreemd gevonden of was er sprake van merkwaardige tabellen. Maar dat is nooit aan een vertrouwenspersoon gemeld. Het bleef bij vermoedens.”

Sterken zegt dat de RUG jonge onderzoekers zal helpen door ze extra tijd te geven. “Door bijvoorbeeld promovendi extra tijd te geven om te werken met data die wel deugen. En de jonge onderzoekers die wel al werken te compenseren met extra tijd. Bijvoorbeeld door een aanpassing in de tenure track eisen”, zo laat hij weten in de UK.