nieuws

08 aug 2002, 00:12

RuG brengt buitenlandse studenten onder in barakken

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) plaatst twintig wooncontainers om buitenlandse studenten in onder te brengen. De containers bieden samen plaats aan honderd uitheemse studenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De universiteit heeft vlakbij de ingang van het Zernike terrein, het universiteitscomplex in het noorden van de stad, ruimte gemaakt voor de woonunits. Elke container is volledig gemeubileerd, voorzien van een aansluiting voor kabelinternet en biedt plaats aan vijf studenten. “Het gaat hierbij om studenten uit het buitenland die minstens een jaar blijven”, aldus woordvoerder Bouma namens de universiteit. Dit zijn met name studenten uit Zuidoost-Aziatische landen als Indonesië en China. De studenten betalen 300 euro huur per persoon.
De extra units zijn nodig om de huisvestingsproblemen in de stad het hoofd te bieden. De wachttijd voor een kamer bedraagt in Groningen zo’n zes tot negen maanden. Jaarlijks komen er ongeveer duizend buitenlandse studenten naar Groningen, waarvan zo’n 60% aan de RuG studeert. Na bijplaatsing van de woonbarakken moet er nog voor vijftig studenten uit het buitenland onderdak geregeld worden. Voor hen zoekt de universiteit een andere oplossing.
De universiteit is niet van plan extra barakken in te zetten voor Nederlandse studenten. “Dat is meer een zaak voor de gemeente”, aldus de woordvoerder. “Buitenlandse studenten gaan er vanuit dat de universiteit hun huisvesting regelt, terwijl studenten uit Nederland wel zelf een kamer kunnen zoeken.”
Momenteel werken zestig mensen ‘met man en macht’ om de containers voor 1 september, wanneer het nieuwe studiejaar van start gaat, woonklaar te hebben.