nieuws

07 aug 2013, 09:09

RTV Noord komt met aardbevings-app

RTV Noord komt met een speciale aardbevings-app. Mensen die een aardschok hebben gevoeld, kunnen dat doorgeven via de app. Daardoor kan de omroep sneller melding maken van de locatie en de kracht van de beving.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens RTV Noord wordt de omroep na elke aardbevingen overspoeld met telefoontjes en komen er ook via Twitter en andere sociale media veel berichten binnen. Die meldingen geven een eerste indruk van de locatie en de kracht van de beving. RTV Noord wil die informatie nu sneller inzichtelijk maken voor publiek. Daarom vraagt RTV Noord mensen die een aardbeving waarnemen om dat direct te melden via de RTV Noord-apps voor mobiel of tablet.

De meldingen die na een beving binnen komen, worden zichtbaar op een online kaart.  Zo kan iedereen direct zien waar de beving is gevoeld is en hoe zwaar hij is ervaren. De kaart is te zien via de apps en op www.rtvnoord.nl/aardbeving.


RTV Noord speelt hiermee in op de eerste informatiebehoefte na een beving. Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord: ”Als je een aardschok voelt wil je onmiddellijk weten wat anderen ervan gemerkt hebben, en hoe groot het gebied is waar de trilling gevoeld is. Samen met de Groningers kunnen we dit nu heel snel in beeld brengen.”


Theo Jurriëns van de RUG heeft de omroep geadviseerd, onder meer over de vraagstelling. Om misbruik te voorkomen komt een melding pas op de kaart als er meerdere meldingen uit hetzelfde gebied zijn.
De apps van RTV Noord zijn gratis beschikbaar op iPhone, iPad, Android mobiel en Android tablet. Om de aardbevingsmelder te activeren moet een gratis update uitgevoerd worden van de bestaande apps.