nieuws

27 jan 2011, 10:10

Rozen moeten reeën uit Hortus lokken

De Hortus in Haren (Groningen) gooit rozen in de strijd om de vijf reeën die de buitentuin leeg eten, te verjagen. Dat meldde een woordvoerder van de botanische tuin donderdag. De Hortus kondigde vorige week aan de dieren te willen afschieten omdat ze zich al maanden te goed doen aan planten, bloemen en bloembollen en veel schade aanrichten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rozen, volgens de zegsman een ,,biefstukje voor reeën”, zijn aan de buitenkant van de omheining gelegd in de hoop dat de dieren over het hek naar hun maaltje springen. Omdat reeën vooral dol zijn op verse rozen, worden er om de paar dagen verse bloemen neergelegd. De Hortus krijgt de bossen rozen van de Bloemenveiling in Eelde.

Infraroodcamera’s en bewegingssensoren houden ondertussen de bewegingen van de reeën in de gaten. ,,Zodra ze over het hek zijn, komen we zo snel mogelijk in actie om de omheining te verhogen”, aldus de zegsman. De Hortus hoopt dat door het inzetten van een lokkertje kan worden voorkomen dat de reeën moeten worden afgeschoten. De botanische tuin heeft daartoe vorige week een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De Hortus heeft niets op het verzoek gehoord. De buitentuin van 20 hectare is volgens de woordvoerder ,,een vijfsterrenrestaurant voor reeën”.