nieuws

01 okt 2010, 16:04

Rookverbod in dorp voor pubers

In het Groningse Grijpskerk geldt voor brugklassers van het Lauwers College in dat dorp een rookverbod. De pubers mogen van de directie van de school tijdens schooltijd nergens meer roken. Zeker niet op school, maar ook niet in de rest van het dorp, zo meldde vrijdag directeur Wim van Brummen. De school hoopt met de nieuwe regel te voorkomen dat jonge leerlingen beginnen met roken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de schoolpauzes worden er dan ook twee surveillanten ingezet die de populaire hangplekken van de pubers afstruinen opzoek naar rokers. De eerste- en tweedeklassers die betrapt worden moeten een uur nablijven en een opstel schrijven over de schadelijke gevolgen van roken.

De ouderraad van de school heeft ingestemd met de maatregel en alle ouders zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. Ouders die vinden dat hun brugklasser best mag roken, moeten daarvoor officieel toestemming geven aan de school, maar volgens Van Brummen is dat tot nu toe nog niet gebeurd.

Volgens de directeur is de maatregel overigens vrij makkelijk te handhaven. ,,Grijpskerk is tenslotte geen Rotterdam”, zegt hij, verwijzend naar de grootte van het dorp. Bovendien telt zijn school maar 265 leerlingen dus de surveillanten weten precies wie brugklasser is en wie niet, aldus de directeur.

Volgens Van Brummen werkt de maatregel zijn vruchten af en zijn er tot nu toe nog maar negen opstellen geschreven.