nieuws

04 aug 2009, 12:12

‘Rondje Noord’ leidt tot vragen in Groninger gemeenteraad

De gemoederen in de Groningse gemeenteraad blijven in beroering vanwege het feit dat organisatoren van evenementen in het Stadspark een rekening hebben gekregen van de gemeente Groningen. Dat gold bijvoorbeeld de komst van het zeer populaire evenement Rondje Noord van RTV Noord, dat deze week op 7 augustus gehouden wordt. In tegenstelling tot voorgaande jaren kreeg de organisator van Rondje Noord van de gemeente Groningen daarvoor een rekening. Eerst stelde SP raadslid Rosita van Gijlswijk de kwestie al aan de orde en nu is het de beurt aan VVD fractievoorzitter Betty de Boer. In haar weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl) schrijft ze dat ze B en W het volgende over de kwestie heeft gevraagd:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het ballonfiësta Groningen wijkt dit jaar noodgedwongen uit naar het recreatiegebied Kardinge’. Dit kopte de krant gisterochtend. De gemeente zou plotseling een bedrag in rekening brengen voor het gebruik van het Stadspark voor een evenement, waar de organisatoren niet op hadden gerekend.


Zo kreeg organisator Nathan van Gelder ook het slotfeest van Rondje Noord ternauwernood rond. Dit door de onverwachte, en negatief verrassende vergoeding die de gemeente in rekening bracht voor het evenement in het Stadspark. Op 7 augustus is Rondje Noord, op 8 augustus de ballonvaart, en 9 augustus City Dance. Externe partijen moeten noodgedwongen bijspringen om het evenement Rondje Noord financieel rond te krijgen. Enige telefoontjes bevestigde de informatie die we al uit de krant mochten vernemen. We zijn hier boos en teleurgesteld over, vandaar deze brief.


Is het niet zo dat politiek breed de mening gedeeld wordt dat het Stadspark levendiger moet, dat er meer gebruik van moet worden gemaakt, en dat het opgeknapt moet worden? (…) En dan breekt nu toch wel onze klomp, nu zijn we langzaam maar zeker op de goede weg, en nu dreigen evenementen naar elders uit te wijken omdat uw college plotsklaps, waar deze evenementen de voorgaande jaren gratis waren, vergoedingen in rekening brengt voor gebruik van het Stadspark.


Is het niet zo dat evenementen positief zijn voor de stad en het Stadspark, en dat de gemeente het organiseren van evenementen wil stimuleren, getuige ook de komst van het Glazen Huis naar Groningen in december?


(…)’’Wij vinden het toch wel stijlloos om zo onaangekondigd met een rekening te komen. Het is u wellicht bekend dat andere gemeenten actief zijn om het eindfeest van RTV Noord en het ballonfeest binnen hun gemeentegrenzen te krijgen. Op die wijze jagen wij toekomstige evenementen de stad uit. Organisatoren van evenementen zullen in andere gemeenten met open armen ontvangen worden. ‘’


We zien de kwestie als urgent, en verzoeken u dan ook beleefd, maar zo spoedig mogelijk antwoord te geven op onze vragen.

www.dsg.nl