nieuws

27 okt 2007, 01:01

Ronald Smink wint Groninger Studenten Cabaret Festival

De 23-jarige Ronald Smink uit Joure heeft vrijdagavond het eenentwintigste Groninger Studenten Cabaret Festival gewonnen. De student Communicatie wist met zijn programma de jury- en publieksprijs in de wacht te slepen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Smink wist met zijn optreden al snel het publiek voor zich te winnen door in Friese tongval te vertellen over hoe hij ervan geniet om Groningse buschauffeurs te pesten en grappen te maken over het versieren van meisjes in de kroeg. ,,Het versieren van een meisje in een kroeg is net als de dood, je weet nooit wat je te wachten staat’’, grapte hij. De jonge cabaretier kreeg de zaal echt plat toen hij de sfeer schetste tijdens een zondagse kerkdienst in Joure, waarbij de dominee zijn handen vol heeft aan de trouwe kerkgangers.

,,Deze Fries is een groot talent, met een enorm gevoel voor taal, discipline en timing. Zijn eigenheid is zijn grootste gave’’, concludeerden de vijf juryleden. Zou Smink zich nog meer op de actualiteit richten, dan verwacht de jury dat hij over vijf jaar een oudejaarsconference kan geven.

De persoonlijkheidsprijs, de prijs voor de deelnemer die volgens de jury veel cabarettalent heeft, ging naar Edo Blaauw, van de cabaretformatie De Cartoons. ,,Een theatraal talent die ons enige malen wist te ontroeren’’, aldus de jury.

Het Studenten Cabaret Festival is populair, de 2500 beschikbare kaarten waren binnen een dag uitverkocht. Onder de winnaars van eerdere edities zijn onder meer Theo Maassen, Jochem Myjer en Delfts Blok.