nieuws

15 mrt 2011, 09:09

Romantiek terug in Groningen: meer huwelijken

Keert de romantiek terug in Groningen? Mwah…In elk geval is het wel zo dat er wat meer huwelijken worden gesloten. En ook de belangstelling voor geregistreerd partnerschap neemt toe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het aantal huwelijken in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar licht gestegen in vergelijking met 2009. Vorig jaar traden 556 stellen in het huwelijk in de stad. In 2009 bedroeg dit aantal 546. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Informatie en Administratie (DIA). In 2009 vond landelijk én in Stad een sterke daling van het aantal huwelijken plaats vanwege de economische crisis. Deze afname zette in Groningen in 2010 dus niet door.

Stadhuis

Het Stadhuis op de Grote Markt vormt traditioneel de populairste locatie om elkaar het jawoord te geven. Dat gebeurde vorig jaar 438 keer. In 2009 kwam dit op deze plek 433 maal voor. De Stefanuskerk in Noorddijk blijft de tweede trouwlocatie van de stad met 47 huwelijken in 2010. Een jaar eerder werden nog 43 paren in de echt verbonden in Noorddijk.

Martinikerk

De Martinikerk telde vorig jaar 30 huwelijken. In de Coendersborg beloofden in 2010 20 stellen elkaar eeuwige trouw. Vijf bruidsparen kozen voor een huwelijksvoltrekking in de der Aa-kerk. Vier koppels wisselden ringen uit in de Stadsschouwburg. Twee stellen stapten in het huwelijksbootje van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Tot slot werd een huwelijk gesloten in de Euroborg en een huwelijk in het Groninger Museum. In de overige gevallen vond de ceremonie elders plaats door bijvoorbeeld ziekte of gevangenschap.

 

Ook de belangstelling voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap nam iets toe. In 2010 kozen in totaal 74 stellen voor deze mogelijkheid. In 2009 sloten 69 stellen een geregistreerd partnerschap.