nieuws

22 dec 2013, 10:10

Roep om onafhankelijk onderzoek aardbevingen Groningen

Nederlandse wetenschappers vinden dat er een volstrek nieuw en onafhankelijk onderzoek moet komen naar de aardbevingen in Groningen. Zij vinden het onderzoek dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot nu toe heeft gedaan naar de toekomstige zwaarte van aardbevingen in Groningen ontoereikend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het verzoek is opmerkelijk omdat minister Kamp afgelopen week bekend maakte dat hij in januari een besluit neemt over de vraag wat hij zal doen aan de aardbevingen en met betrekking tot compensatie. De minister baseert zich daarbij op een veertiental onderzoeken, waarvan de resultaten van enkele laatste onderzoeken volgende maand worden verwacht.

Maar wetenschappers hebben nu al kritiek op die onderzoeken.

‘Tot nu toe is altijd alleen met statistiek berekend hoe zwaar de aardbevingen maximaal kunnen worden. Niet alleen in Groningen, maar wereldwijd blijkt deze methode onbetrouwbaar; op steeds meer plekken vinden zwaardere aardbevingen na gaswinning plaats dan eerder was voorspeld.’, zo meldt de NOS.

Volgens de onderzoekers van TNO en experts van onder meer de TU Delft kun je je met statistiek alleen baseren op de aardbevingen die al hebben plaatsgevonden. Voorspellingen doen, zonder dat je eigenlijk precies weet waardoor ze worden veroorzaakt, is een hachelijke zaak, stellen de experts. Daarvoor is veel meer onderzoek in de ondergrond nodig.

‘Ook voor schaliegas, geothermie, zoutwinning en CO2- en gasopslag is die kennis volgens de wetenschappers vereist. Aan het programma werken mee: TNO, de TU Delft, de universiteiten in Utrecht en Groningen en het KNMI.’, zo meldt de NOS.