nieuws

21 nov 2002, 00:12

ROBOTFABRIEK MOET GRONINGSE SCHEEPSBOUW REDDEN

Een unieke ‘robotfabriek’ moet de redding betekenen voor de scheepsbouw in de provincie en in de stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat idee heeft de vakbond FNV Bondgenoten gelanceerd. Het plan werd donderdag toegelicht door vakbondsbestuurder De Vries voor RTV Noord. Volgens De Vries zijn niet alleen Groningse scheepsbouwers in de problemen gekomen door concurrentie vanuit lage lonen landen, maar ook bedrijven die als toeleveranciers betrokken zijn voor de scheepsbouw. Het gaat daarbij om stad-Groningse bedrijven als Centraal Staal en Conoship.
Volgens de FNV zou een robotfabriek het antwoord kunnen zijn op lage lonen-landen, zoals Roemenië. In een robotfabriek kunnen speciale lasrobots en nieuwe lasertechnieken werkzaamheden verrichten bij de assemblage van de schepen. De Technische Universiteit Delf is al betrokken bij een onderzoek naar zo’n robot.
De noordelijke provincies zijn enthousiast over de suggestie van de FNV. Maar De Vries benadrukt zelf wel dat het gaat om een zeer pril idee dat nog uitgewerkt moet worden. Het valt dus absoluut nog niet te zeggen in hoeverre de Groningse scheepsbouw er werkelijk gebruik van zal kunnen maken.